Bestemmingsplan Vinkeveense plassen
Voor het Vinkeveense Plassengebied is er nog geen bestemmingsplan. De regels die daar gelden betekent dat er helemaal niets mag. Je mag niets op de eilandjes bouwen. Je mag niet slapen in de boten, niet aanleggen, geen steigers bouwen. Bijna helemaal niets. Vandaar dat de toenmalige raad in 2018 het college de opdracht gaf om een Bestemmingsplan voor de Vinkeveense Plassen te ontwikkelen.
Eén van de opdrachten van de raad was om op de legakkers bebouwing mogelijk te maken. Daar is het college mee aan de slag gegaan en heeft veel overleg gehad met de Provincie, Waterschap en vele andere instanties en verenigingen.
Tenslotte is daar een Bestemmingsplan uitgekomen, waarbij de Plassen worden onderverdeeld in zones. In zone 1 mag meer dan in zone 3, want hoe dichter bij Botshol, de natuurgebieden, hoe minder er gebouwd mag worden. In een zonekaart heeft het college dit precies uitgewerkt.
Met dit plan wordt op de legakkers in totaal 6,8 hectare aan bebouwing mogelijk (inclusief verhardingen, vlonders en steigers) gemaakt.
Er is uitgerekend dat er nu 8,3 hectare aan (illegale) bebouwing staat. Dat moet dus worden teruggebracht naar 6,8 hectare (1,5 ha).
Door de toestemming van de Provincie om toch te mogen bouwen op de legakkers, moet de natuur die daarmee aangetast wordt gecompenseerd worden. De Gemeente heeft daarom in 2023 tien ha grond in ’t Meertje (gronden ten zuiden van Achterbos) aangekocht.
Bovendien is er in het Plan een coulanceregeling opgenomen, om mensen die netjes hebben gewacht met bouwen toch een kans te geven alsnog te verkavelen en te bouwen.
Dit in grote lijnen hoe dit plan tot stand is gekomen en de inhoud ervan.
Uiteindelijk is het Bestemmingsplan De Vinkeveense Plassen door wethouder Huib Zevenhuizen (RVB) ter inzage gelegd.
Daar zijn een aantal zienswijzen op ingediend. Een aantal daarvan zijn gehonoreerd en veranderd in het plan. Een groot aantal ook niet. Daarna hebben veel mensen in de raadscommissie ingesproken en hebben aangegeven waar zij tegenaan liepen.
Laten we vooral niet vergeten dat het Bestemmingsplan een heel complex plan is, waarbij vele belangen spelen. Er zijn verschillende colleges bij betrokken geweest en juist door de complexiteit zijn er hier en daar onvolledigheden of foutjes in terecht gekomen. Deze zijn daarna zo goed mogelijk gerepareerd. Juist door veel individuele belangen kun je het natuurlijk nooit iedereen naar de zin maken.
Nu is het aan de Gemeenteraad hierover te beslissen.
Er zijn verschillende commissievergaderingen geweest, waarin het plan is besproken. Uit deze vergaderingen blijkt dat vooral de RVB en in haar kielzog LEF en de PvdA/GroenLinks het hele plan door allerlei amendementen willen wijzigen. Hierdoor krijgen zij een meerderheid bij stemming!
Zij vinden bv. de bouwvolumes te groot en hebben een amendement ingediend waarbij de blokhutten nog kleiner moeten worden (de grootste blokhut van 40 naar 30m2 en de kleinste van 30 naar 20m2). Ze willen geen coulanceregeling voor mensen die nog niet gebouwd hebben of verkaveld. Zij willen Botshol conserverend maken, hetgeen betekent dat zij bestaande illegale bebouwing via een uitsterfregeling willen legaliseren. Ondanks juridisch advies om deze veranderingen niet aan te brengen, blijven ze van mening dat dit allemaal moet kunnen.
Ook willen ze de steigergrootte aanpassen, terwijl het Waterschap schriftelijk heeft aangegeven daar zeker niet mee akkoord te gaan.
De wethouder heeft bij de beantwoording uitdrukkelijk aangegeven, dat hoe meer de raad wil wijzigen in het plan, hoe minder kans er is dat de Provincie dit plan zal goedkeuren.
Vooral RVB en LEF doen daar heel laconiek over en denken dat het allemaal wel zal meevallen. RVB heeft aangegeven het een waardeloos plan te vinden en dat het college er een broddelwerk van heeft gemaakt. En dan te bedenken, dat hun eigen wethouder dit plan uiteindelijk heeft gepresenteerd. Tijdens hun betoog haalden ze hun eigen wethouder (die uiteindelijk in november ontslag heeft genomen) flink door het slijk.
Nu bent u waarschijnlijk wel nieuwsgierig wat de Seniorenpartij van het Bestemmingsplan vindt. Om te beginnen moet ik wel nog even melden, dat wij maar één zetel bezitten, terwijl RVB, LEF en PvdA een meerderheid hebben in de raad. Met andere woorden. Onze stem maakt geen verschil, helaas!
Zoals gezegd, het is een heel complex plan, waar zeker ook verbeteringen in aangebracht kunnen worden. Maar in de basis vinden wij het een goed plan.
Wij zullen een paar amendementen mee indienen of daarmee instemmen, die het plan niet wezenlijk zullen veranderen. Bv. de bootlengte (8 meter is niet reëel) en een goed handhavingsplan en de foutjes die nog naar boven zijn gekomen. Wij willen nl. niet het risico lopen (en dat is geen lafheid, maar gezond verstand), dat de Provincie het een wezenlijk veranderd plan vindt en het dan niet zal goedkeuren.
In het geval dat de Provincie het gewijzigde plan niet zal goedkeuren moet het volgens de nieuwe Omgevingswet opgesteld worden. De natuurcompensatie van ’t Meertje komt dan te vervallen. We zijn dan terug bij af en het meest vervelende is dat alle kaveleigenaren nog vele jaren in het ongewis blijven.
Maandag 12 mei a.s. vindt de behandeling plaats in de Gemeenteraad en we hopen echt, dat genoemde partijen alsnog zullen inbinden, zodat er een plan naar de Provincie gaat, dat hun instemming zal krijgen. Vergeet niet dat door alle ophef in de media zij met een extra kritisch oog naar dit plan zullen gaan kijken.
Marja Becker,
Fractievoorzitter Seniorenpartij DRV.